Skötselråd

Här hittar du skötselråd med info och tips om hur du vårdar dina möbler på bästa sätt. Hittar du inte det du söker är du självklart varmt välkommen att kontakta oss!

STEEL & STONE

Steel & Stone är våra egna soffbord, lampbord och sidobord. Dessa bord i industridesign är formgivna och tillverkade av oss. Underredet är vaxat en gång. Vaxa gärna bordets metallytor med hårdvaxolja ytterligare en eller två gånger för att minska risken för rost- eller färgförändringar. Hårdvaxolja finns att köpa hos oss. Viktigt att komma ihåg är att trots behandling med olja så är metallytorna känsliga för repor och fläckar. Tänk därför på att skydda bordet med t.ex. glasunderlägg och att använda fat till krukor etc.

Marmor och kalksten

Marmor och kalksten är så kallade sedimentära och basiska stensorter som är relativt mjuka och porösa jämfört med andra stensorter. De är därför känsliga för både missfärgningar och repor vid användning. Man bör vara särskilt försiktig med ämnen som innehåller syror som vin, ättika, vinäger och fruktjuicer då dessa kan orsaka frätskador. Även te, kaffe och andra färgade vätskor kan lätt orsaka fläckar på stenytan. Då både marmor och kalksten är naturmaterial så är det viktigt att vara medveten om att dessa kan variera i utseende.

Skötsel

Innan man börjar använda en skiva av sten bör man olja in denna. Följ alltid instruktionerna på din aska. Oljan ger stenen en impregnering och förbättrat skydd mot fläckar och missfärgningar. Behandla sedan stenen 1-2ggr/år. Vi rekommenderar granitolja som vi även säljer hos oss.

Daglig vård

Vid daglig rengöring så rekommenderar vi att man använder milda medel som diskmedel, såpa eller allrengöringsmedel. OBS Läs alltid på etiketten på allrengöringsmedel om innehållet är skadligt för marmor/natursten.

Fläckborttagning

Medel att använda vid en kraftigt nedsmutsad yta eller om stenen blivit missfärgad. Ha som regel att först börja med det mildast möjliga:

-Fönsterputs (alkohol)

-T-röd (alkohol)

-Bensin (kemiskt ren från bygghandel)

-Aceton (ej nagellacksremover)

-Thinner (cellulosaförtunning)


 

TRÄ

Trä och skötsel

Trä är ett naturmaterial och alla trämöbler är unika. Ådringar och kvistar är en naturlig del av träet och det finns inte två trämöbler som är exakt likadana. Återvunnet trä är menat att ha en grov yta med oregelbundenheter och sprickor, detta är alltså inte ett produktfel.

Trämöbler påverkas av förändringar i luftfuktigheten. På sommaren kan träet svälla för att sedan dra ihop sig igen på vintern när inomhusklimatet blir torrare. Om luftfuktigheten blir för låg kan detta göra att träet spricker. Detta är inte ett fel i träet utan en naturlig reaktion från ett levande material.

Trä förändras ständigt, vilket gör att dess färg och struktur ändras under möbelns hela livslängd. Skruvar och delar bör justeras regelbundet.

Massivt obehandlat trä bör kunna “andas”, så att det kan anpassa sig efter luftfuktigheten i rummet. Täck aldrig över möbler av massivt trä med lufttätt material som exempelvis plast eller vaxduk mer än tolv timmar i taget. Om träet inte kan andas spricker det.

Trä är känsligt mot fukt, värme och solljus. Skydda alltid trämöbler mot värme från grytor, element etc. och använd aldrig inomhusmöbler i trädgården eller på terrassen. Vatten bör bara användas i små mängder. Torka genast upp om du råkar spilla och använd en hårt urvriden trasa för att torka av möbeln. Använd inte rengöringsmedel om detta inte är särskilt anpassat för trä.

Behandla din trämöbel med naturligt trävax eller träolja för att bevara den naturliga skönheten samt motverka sprickor etc.

Skötselråd för bordet Paolo samt oljade trämöbler (pdf)


 

BETONG

Betong

Betong tillverkas av naturmaterial som granitstenmjöl, cement, naturliga jute brer och vatten. Små porer, ojämnheter och färgskiftningar är en del av materialets naturliga karaktär, detta är alltså inte ett produktfel.

Skötsel

Rengör med ett milt rengöringsmedel (t.ex. diskmedel) och vatten. Till bord Mystic används endast såpa. Använd inte slipmedel eller rengöringsprodukter som innehåller blekmedel eller ammoniak. Vi rekommenderar inte användning av vanliga rengöringsmedel (som ofta är citrusbaserade) eftersom de innehåller syra och kan skada naturmaterialet i betongen.

Behandla genom att vaxa produkten en gång direkt efter köp och sedan regelbundet var tredje till sjätte månad beroende på användning och placering. Detta eftersom betong är poröst och ytbehandlingen slits bort med tiden. Det finns många olika typer av olja och vaxer som kan användas för att behandla bordsskivor av betong. Vi rekommenderar en kombination som innehåller både vax och olja för att få det bästa skyddet mot fläckar. Oljan i botten tränger in några millimeter i bordsskivan medan vaxet lägger sig ovanpå och bildar ett tunt skikt som förhindrar att vätskor och andra ämnen tränger ner i betongen.

Man bör vara extra försiktig med bordsskivor när de är nya eftersom de då fortfarande befinner sig i den intensiva hårdgörande fasen och risken för bestående fläckar är som störst under den tiden.

Använd alltid underlägg till varma föremål, föremål som kan repa bordet samt till glas (särskilt om de innehåller alkohol eller citrusbaserade juicer). Ev. spill ska torkas upp omedelbart för att minska risken för permanenta fläckar. Eftersom betong är poröst så absorberas vätska som spills på ytan. Rödvin, kaffe eller tomatsås är några exempel på vätskor som lätt orsakar fläckar.


 

MARCEL

Kinesisk bluestone

Våra stenbord Marcel är tillverkade i polerad kinesisk bluestone. Detta är en kalksten och en 100% naturlig produkt och det är därför viktigt att vara medveten om att mönster och färg etc. varierar från exemplar till exemplar. Det är detta som gör just ditt bord unikt!

Skötsel

Bordsskivan tvättas med varmt vatten och mild tvål, baserad på exempelvis oliv- eller linfrö- olja. Torka sedan av med en lätt fuktad trasa. Det tvåliga vattnet vårdar stenen och dämpar även eventuella mindre repor. Använd inte alkaliskt rengöringsmedel eller rengöringsmedel som innehåller syra, vinäger, blekmedel, ammoniak eller slipmedel. Läs alltid på etiketten på medlet om innehållet är skadligt för natursten.

Den polerade stenskivan är extra känslig för syror, t.ex. citron, coca cola, vin och vinäger etc. Ytan kan behandlas med oliv- eller linfröolja utspädd i terpentin. Vi rekommenderar också granitolja som vi säljer hos oss. Detta skyddar till viss del mot syraattacker och fettfläckar. Det är dock viktigt att komma ihåg att denna behandling gör att stenen får en något mörkare nyans.

Naturligt, ofärgat vax kan användas för att bevara eller återfå den ursprungliga polerade finishen.

Använd alltid underlägg till varma föremål, föremål som kan repa bordet samt till glas (särskilt om de innehåller alkohol eller citrusbaserade juicer).

Repor

Om små repor uppstår så kan detta avhjälpas genom att först applicera ett naturligt, vitt vax och sedan polera med en mindre polermaskin. Den mekaniska behandlingen kommer dels att polera stenen men också dämpa mindre repor och göra att de blir en del av bordets patina.


 

MARMORBORD FRÅN OX DENMARQ

Marmor från OX

Grön Indio, vit Carrara, sandfärgad Travertino och svart Marquina. Detta är de fyra hög- kvalitativa marmorstenar som OX använder i sina produkter. Stenarna bryts i Indien, Italien och Spanien och transporteras sedan till en by norr om Madrid där processen från sten till bord äger rum. Eftersom dessa bord är gjorda av ett naturmaterial så är det viktigt att vara medveten om att mönster och färg etc. varierar från exemplar till exemplar. Det är detta som gör just ditt bord unikt!

Alla marmorbord från OX förses med en skyddande behandling innan de lämnar fabriken.

Skötsel

Marmor är en kalksten och tål inte syra i någon form, exempelvis juice, läsk, vin och vinäger etc. Marmor är också ett poröst material och absorberar därför vätska som spills på ytan. Rödvin, kaffe eller tomatsås är några exempel på vätskor som lätt orsakar fläckar. För att skydda marmorskivan mot fett och smuts så rekommenderar vi att mätta ytan innan den används. Då kan man med fördel använda syrafritt vax eller vaselinolja. Det är också bra att löpande behandla sitt bord med någon av dessa produkter.

Rengöring av bordet görs med en PH-neutral tvål. Torka sedan torrt med en torr trasa.

Vad ska man göra och vad ska man inte göra?

Att göra

Se till att torka upp ev. spill omedelbart för att minimera skadorna på ditt bord. Använd underlägg till varma föremål, föremål som kan repa bordet samt till glas (särskilt om de innehåller alkohol eller citrusbaserade juicer).

Att undvika

Använd inte alkaliskt rengöringsmedel eller rengöringsmedel som innehåller syra, vinäger, blekmedel, ammoniak eller slipmedel. Läs alltid på etiketten på medlet om innehållet är skadligt för marmor/natursten.


 

TYG TRISTAN

Tips och information om tyget

Tyget är ökotexcertifierat och innehåller därmed inga skadliga ämnen. Då tyget är stentvättat så får det ett unikt utseende, färgskillnader och märken är karaktäristiskt.

Maskintvätt 30°. Vänd fodralen ut och in för att minska slitage. Följ maskinens anvisningar om maxvikt, för fylld tvättmaskin kan orsaka veck och rynkor. Sträck tyget i vått tillstånd. Kan krympa max 3%. Tyget kan även lämnas till professionell kemtvätt för rengöring. Gnugga inte direkt på tyget om du råkar få en smutsfläck, detta kan förstöra färgen och den stentvättade effekten.

Vi rekommenderar att du tvättar alla delar av soffan, med tanke på eventuellt färgbortfall som sker i tvätten.

Se till att i den mån det går skydda tyget från direkt solljus.