Mattguide - Så väljer du rätt matta

Mattguide - Så väljer du rätt matta

Att välja rätt matta kan kännas som en djungel. Med otaliga storlekar, modeller och färger så är det svårt att veta vad som kommer se bra ut i just ditt hem. Vilket rum mattan ska placeras i spelar stor roll när det kommer till val av material, färg och storlek: i ett rum kan tåligheten vara det högsta kriteriet, medan mjukheten kan vara viktigast i ett annat. Det finns en del enkla knep att utgå ifrån, och nedan delar vi med oss av Posh Livings bästa tips inför valet av din nästa matta.

Matplatsen - material och storlek i fokus



Matplatsen är det rum där mattans material spelar allra störst roll. Här vill du ha en matta som är tålig och lätt att rengöra vid eventuella olyckor. Välj därför en matta med kort lugg och helst i naturliga material med smutsavvisande egenskaper. Vår favoritmatta att placera vid matplatsen är därför den trendiga ullmattan som är både snygg och praktisk! Det kan även vara smart att gå mot lite mörkare, neutrala färger eller stilrena mönster för att inte riskera att fläckar blir allt för synliga.


Det vanligaste misstaget som görs när man väljer matta till matplatsen är att man utgår från bordets storlek och väljer en alldeles för liten matta. För att undvika detta så är det bra att istället ha stolarna i åtanke - tänk att de gärna ska kunna dras ut utan att störas av mattans kant. Utgå alltså från hela matgruppens sammanlagda storlek och välj hellre en lite större matta än en för liten. Anpassa även mattan till bordets form och storlek för ett enhetligt intryck.

Vardagsrummet - förstärk din personliga stil


Här går det att tänka mer fritt när det gäller material, lugglängd och färg då mattan inte är lika utsatt för smuts och slitage. Gå därför efter ditt eget tycke och låt mattan i vardagsrummet förstärka din personliga stil! Några trendiga modeller hos oss att inspireras av just nu är den enkla ullmattan, en härligt glansig viskosmatta eller en riktigt mysig ryamatta med lång lugglängd.


(Kicka på bilderna för att förstora dem)

När det kommer till att välja storlek på vardagsrumsmattan så kan man utgå från liknande principer som vid matplatsen - välj en storlek som gärna är lika bred eller bredare än soffan så att möblemanget får en fin inramning och ombonad känsla. Om du har möbler placerade mittemot varandra så kan man istället välja en lite mindre matta för att få ett luftigt intryck.


Sovrummet - skapa en lugn oas

Sovrummet ska vara det rum där vi känner oss som allra mest avslappnade och trygga. Placera därför din matta centrerat för ett symmetrisk och rogivande intryck. Här är det bra att tänka på att lägga mattan en bit ifrån väggen så att sängborden får plats innanför. Ett annat alternativ är att placera två mindre mattor på vardera sida av sängen, på så sätt får du ett mjukt och skönt underlag att gå upp till på morgonen samtidigt som det blir en avskalad design. 


I sovrummet passar naturnära nyanser bra för att skapa lugn, ett tips är därför att välja toner som går i beige, grått, blått eller grönt på sin matta. 


Ute efter mer tips och inspiration? Besök någon av våra butiker eller få virtuell inredningshjälp direkt hemifrån soffan! 


Lämna en kommentar