Så vårdar du dina mattor

Så vårdar du dina mattor

En matta kan verkligen skapa ett helt nytt intryck i ett rum och gör det väldigt mycket mer inbjudande och ombonat i hemmet. Det ger inte bara ett mer levande intryck, utan känslan av att gå på moln och vila fötterna på en mjuk matta är något många värdesätter. 

En mattas livslängd beror mycket på hur du sköter om den, precis som med många andra möbler. Vi guidar dig genom ett antal tips och råd att känna till när det gäller att sköta hand om sin matta - och bevara den länge! 

Mattor Posh Living, ta hand om din matta, skötselråd mattor.

MATTOR - ATT TÄNKA PÅ

- Använd mattunderlägg för att skydda både mattan och ditt golv. Mattunderlägg fungerar även som halkskydd.

- Använd möbeltassar och hjulskydd under soffor och stol/bordsben.

- Dammsug alltid mattor med lugg i luggens riktning. 

- Dammsug din matta innan du noppar av den, använd noppmaskin eller sax. Var försiktig så du bara tar bort luddet och inte skadar mattan på djupet. Avsluta med att dammsuga mattan i luggens riktning.

- Att tänka på med speciellt ullmattor är att de luddar mycket, speciellt i början. Det kan vara bra att veta att noppor/luddande mattor inte är ett tillverkningsfel, utan karaktäristiskt för denna typ av tillverkningsteknik och material.


MATERIAL OCH SKÖTSELRÅD

Mattor i ull eller bomull
Mattor i ull och bomull är lite mer lättskötta än andra material och ullmattor har en naturlig impregnering. Men det finns såklart saker att tänka på när det gäller skötselråd. 
Vid spill eller fläckar på mattan är det viktigt att torka upp direkt utan att gnugga (då riskerar man att arbeta in fläcken i mattan). Använd istället en handduk, lite tvål och lite varmt vatten och stryk på fläcken långsamt, avsluta med ytterligare lite vatten och torka sedan med en torr bomullstrasa. Om fläcken fortfarande är kvar rekommenderas att ta mattan till en professionell mattvätt som använder sig av plantorkning, man ska nämligen inte gå till en vanlig kemtvätt då vätskorna torkar ut fibrerna i mattan. 

Mattor i viskos
Mattor i viskos är extra känsliga mot vatten och anses därför vara lite mer svårskötta än exempelvis ullmattor. Uppstår fläck eller spill, torka upp överflödigt vätska så fort som möjligt med en torr bomullstrasa och stryk försiktigt i luggens riktning. Detsamma gäller här - gnugga inte då det riskerar att arbeta in fläcken än mer. Rekommenderat är även att mattan lämnas in på impregnering innan användning. 

Mattor av recycled PET
Vi har en del mattor som är extra hållbart tillverkade av återvunna PET flaskor. Tillverkningsprocessen går till genom att de återvunna flaskorna smälts ner och vävs till trådar som sedan mattorna vävs av. Då de, till skillnad från viskosmattor, är tåliga mot vatten kan de till och med passa bra utomhus (mattan behöver då hängas på tork om den utsätts för regn). Fläckar torkas enklast upp med en fuktig trasa.  Bra att veta om en PET-matta är att materialet kan tappa lite av sin lyster efter en tids användning, de kan upplevas som att den blir smutsig snabbare än en matta i naturmeterial. Detta beror på att mattans fibrer är slutna vilket gör att smutsen hamnar på ytan och inte går in i mattans fiber.

Ryamattor
Ryamattor behöver en mer noggrann dammsugning så att smuts som finns längre ner i luggen försvinner. Även om mattan inte ser smutsig ut är det bra att ha som vana att dammsuga mattan minst en gång i veckan på lägre styrka. Dammsug alltid i luggens riktning. Ryamattor har en tendens att ludda och efter en tids regelbunden damsugning kommer det avta något men inte helt. 


ATT UNDVIKA FÖR DINA MATTOR

- Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan.

- Flytta aldrig på mattan medan möbler står på den. 

- Använd aldrig borsten när du damsuger. 

- Undvik vatten när du rengör en viskosmatta.

- Undvik att gnugga när du torkar bort en fläck på mattan, då riskerar man att arbeta in fläcken i mattan.


Lämna en kommentar