Så vårdar du ditt stenbord

Så vårdar du ditt stenbord

Ett vackert stenbord ger ett lyxigt och elegant intryck till hemmet. Oavsett om det gäller en större stenskiva, ett mindre soffbord eller sidobord i travertin, eller ett matbord i marmor kan produkten hålla och se fin ut i många år om du tar hand om det rätt. 

Vi guidar dig genom ett antal tips och råd att känna till när det gäller att sköta hand om sin möbel i sten - och bevara den länge! 

STEN, ETT UNIKT MATERIAL
Stenskivor är unika som material och alla ser inte exakt likadana ut. Variationer i färg, nyans och struktur kan inte mekaniskt påverkas utan är unikt för varje enskild stenskiva. Små, inre schatteringar och sprickbildningar finns därför naturligt i vissa stensorter. Dessa naturliga yttringar är inte defekter utan unika drag som är utmärkande för produkten och utgör inte grund för reklamation. Exempel på sådana yttringar är:

Ansamlingar av granitkorn. Framträder ofta som svarta, vita eller transparenta fläckar i finkornig granit. 


Naturlig sprickbildning i stenens yta. 


Luftbubblor i stenen från tiden då den bildades. Framträder ofta som små vita prickar eller ihåligheter. Vanligast förekommande i marmor. 


Att delar av en polerad yta kan se matt ut. Det beror på att viss glimmer inte tar åt sig vid polering då den är för porös. 


Att ådring i marmor inte alltid ger samma grad av polering. Det beror på att hårdhetsgraden varierar mellan sten och åder.STEN - ATT TÄNKA PÅ

Rengör spill omedelbart för att minimera skador på din sten.

Använd underlägg under varma rätter och köksredskap.

Använd underlägg under porslin, keramik, silver och andra föremål som kan repa stenens yta.

Använd underlägg under glas, särskilt om de innehåller alkohol eller citrusjuice.

- Använd inte rengöringsmedel som innehåller syra, t.ex. badrumsrengöring.

Använd inte ättika, blekmedel, ammoniak eller andra rengöringsmedel för allmänt bruk.

Använd inte alkaliska rengöringsmedel som inte är speciellt utformade för sten.

Använd inte skurpulver och slipmedel eftersom de kommer att repa ytan.OLIKA STENSORTER OCH SKÖTSELRÅD

Marmor
Precis som vi skrev tidigare är sten unika som material och marmor är inget undantag. Det innebär att ingen marmormöbel är den andra exakt lik då det är ett levande naturmaterial. Marmor är kalkstenen som omvandlas när den utsätts för höga tryck och temperaturer i jordskorpan - då skapas vad vi kallar för marmoreringar. Marmor finns i flera olika färger så som svart, grön, brun eller den absolut mest populära; Carraramarmor som är vit eller ljust grå till färgen. 

Travertin
Travertin kanske ni känner igen från flera av våra möbler? Det är en naturlig kalksten som bildas i sötvatten och har använts som byggmaterial i århundraden. Som material ger den ett väldigt lyxigt intryck och tack vare stenens naturliga struktur är det lätt att utföra ytbehandlingar på den. 

Skötselråd marmor och kalksten
Viktigt att tänka på är att marmor är ett ömtåligt material och vi rekommenderar att impregnera marmormöbeln innan användning, samt upprepa några gånger per år för att bevara ytan. Marmor är väldigt känsligt mot syror, undvik därför exempelvis vin, citron eller vinäger hamna på bordet. Vid spill ska man alltid torka upp omedelbart och vid rengöring kan man med fördel använda en mjuk handduk eller trasa som fuktats med såpvatten (naturligtvis en såpa som är lämplig för rengöring av marmor, det gäller alltid rengöringsmedel). Viktigt att även använda underlägg för att undvika fläckar från glas eller grytor. 

Granit
Granit är en av de vanligaste bergarterna och stora delar av Sveriges berggrund utgörs av just granit. Precis som marmor och kalksten är det ett levande material vilket gör den unik i sitt utseende, den ena graniten är inte den andra lik. Granit är nästan alltid helt massiv och kan ha olika färger, så som vit, röd eller svart. 

Skötselråd granit
Granit är ett lite mer lättskött material än exempelvis marmor, den är dessutom mer lämpad för köksmiljö. Det man ska undvika är fettfläckar, därför rekommenderar vi att man ytbehandlar graniten innan användning, samt  några gånger per år för underhållning av ytan. Skulle det mot förmodan komma fettfläckar på graniten ska man vara snabb med att rengöra, så att det inte tränger in i stenskivan. Rengör då med såpvatten för att få bort fläckar. 


Lämna en kommentar