Så vårdar du ditt träbord

Så vårdar du ditt träbord

Ett stort gediget träbord i ett vackert träslag är en riktigt snygg möbel i hemmet som dessutom är hållbar och kan användas i generationer. Men då finns förutsättningen att träbordet är väl omhändertaget genom åren och behandlas på rätt sätt. Möbeln, som nära och kära samlas kring vid måltider, har en central mittpunkt i hemmet och med enkla medel kan du hålla ditt träbord snyggt i flera år. 

Vi hjälper dig med tips och produkter att använda för ett välvårdat och hållbart träbord.


OM TRÄ SOM MATERIAL

Trä är ett levande naturmaterial som andas vilket betyder att det kan påverkas av omgivningens klimat och förändringar i luftfuktigheten. På sommaren kan träet svälla för att sedan dra ihop sig igen på vintern när inomhusklimatet blir torrare. Om luftfuktigheten blir för låg kan detta göra att träet spricker. Detta är inte ett fel i träet utan en naturlig reaktion från ett levande material. Vi rekommenderar att du har dina trämöbler i en luftfuktighet mellan 25 - 50% för att minimera risken att trät spricker.

Alla trämöbler är unika. Det betyder att strukturen, texturen och färgen varierar. Ådringar och kvistar är en naturlig del av träet och det finns därför inte två trämöbler som är exakt likadana. Trä förändras ständigt, vilket gör att dess färg och struktur ändras under möbelns hela livslängd. Skruvar och delar bör därför justeras regelbundet.

Trä är känsligt mot fukt, värme och solljus. Skydda alltid trämöbler mot värme från exempelvis grytor och element, och använd aldrig inomhusmöbler i trädgården eller på terrassen. 

SKÖTSELRÅD - ATT GÖRA

Som vi skrev tidigare är det viktigt att ta hand om sitt träbord för att det ska hålla sig fint under flera år. För möbler som är oljade rekommenderar vi att du innan första användning börjar med att behandla möbeln med träolja. Missa inte att även olja in bordets undersida - detta för att minimera risken för sprickbildning.

Daglig vård

Trä är som sagt känsligt mot fukt, värme och solljus. Vatten bör bara användas i små mängder. Torka genast upp om du råkar spilla och använd en hårt urvriden trasa för att torka av möbeln följt av en torr trasa för att inte riskera att bordet absorberar någon fukt. Oberoende av ytbehandling bör man alltid använda glasunderlägg på trämöbler då ringar från glas är den mest förekommande typen av fläckar. För att minimera risken för bestående fläckar är det viktigt att alltid ta bort spilld mat eller vätska omedelbart.

Övrig vård (2-3 gånger / år)

Vi rekommenderar att oljade och lackerade träbord behandlas med en vårdande produkt (olja/lack) minst två gånger per år, precis som du oljade in bordet innan användning. Men har möbeln utsatts för fukt, solljus och värme kan det behövas fler än två gånger per år. 


UNDVIK DETTA FÖR DITT TRÄBORD
 

• Undvik att placera ditt träbord nära element, öppen spis eller någon annan stark värmekälla. Värmen kommer nämligen torka ut träet och större sprickor kan bildas.

• Undvik större förändringar i temperatur och fuktighet då även det kan orsaka större sprickor i träet. 

• Undvik direkt solljus då det på längre sikt kommer torka ut träet, det du kan göra är att vända bordet 180 grader en gång i månaden för att jämna ut exponeringen för solljus.

• Använd aldrig kemikalier för att rengöra ditt träbord. 

• Undvik att täcka över din trämöbel med lufttätt material i mer än 12 timmar, då träet behöver andas. 
 
   

Träolja, natural oil / Träolja, vit


Lämna en kommentar