Skötselråd Mattor

Här hittar du skötselråd med info och tips om hur du vårdar dina mattor på bästa sätt. Hittar du inte det du söker är du självklart varmt välkommen att kontakta oss!

Ull eller bomullsmatta

En ull eller bomulls matta är relativt lättskött men det finns såklart några saker att tänka på. Vid spill eller fläckar på mattan är det viktigt att torka upp direkt utan att gnugga (då riskerar man att arbeta in fläcken i mattan). Använd istället en handduk, lite tvål och lite varmt vatten och stryk på fläcken långsamt, avsluta med ytterligare lite vatten och torka sedan med en torr bomullstrasa. Om fläcken fortfarande är kvar rekommenderas att ta mattan till en professionell mattvätt som använder sig av plantorkning, man ska nämligen inte gå till en vanlig kemtvätt då vätskorna torkar ut fibrerna i mattan. 

Att tänka på med ullmatta är att de luddar mycket, speciellt i början. Det kan vara bra att veta att noppor/luddande mattor inte är ett tillverkningsfel, utan karaktäristiskt för denna typ av tillverkningsteknik och material. Det handlar också till stor del om användning och underhåll. Noppor kan uppstå där mattan utsätts för mycket trafik, förflyttning av möbler, dammsugarmunstycke med borste eller annan påfrestande hantering. Dammsug din matta innan du noppar av den, använd noppmaskin eller sax. Var försiktig så du bara tar bort luddet och inte skadar mattan på djupet. Avsluta med att dammsuga mattan i luggens riktning.


Viskosmatta

Mattor av viskos är något svårare att sköta hand om än en ullmatta när det uppstår fläckar då mattor av viskos inte kan tvättas med vatten. Uppstår fläck eller spill, torka upp överflödigt vätska så fort som möjligt med en torr bomullstrasa och stryk försiktigt i luggens riktning. Detsamma gäller här - gnugga inte då det riskerar att arbeta in fläcken än mer. Rekommenderat är även att mattan lämnas in på impregnering innan användning. 

Ryamatta

Ryamattor behöver en mer noggrann dammsugning så att smuts som finns längre ner i luggen försvinner. Även om mattan inte ser smutsig ut är det bra att ha som vana att dammsuga mattan minst en gång i veckan på lägre styrka. Dammsug alltid i luggens riktning. 

Recycled PET-mattor

Vi har en del mattor som är extra hållbart tillverkade av återvunna PET flaskor. Tillverkningsprocessen går till genom att de återvunna flaskorna smälts ner och vävs till trådar som sedan mattorna vävs av. Då de, till skillnad från viskosmattor, är tåliga mot vatten kan de till och med passa bra utomhus (mattan behöver då hängas på tork om den utsätts för regn). Fläckar torkas enklast upp med en fuktig trasa.  Bra att veta om en PET-matta är att m
aterialet kan tappa lite av sin lyster efter en tids användning, de kan upplevas som att den blir smutsig snabbare än en matta i naturmeterial. Detta beror på att mattans fibrer är slutna vilket gör att smutsen hamnar på ytan och inte går in i mattans fiber.

Do's & Don'ts mattor:

- Använd mattunderlägg för att skydda både mattan och ditt golv. Mattunderlägg fungerar även som halkskydd.
- Undvik att dra möbler fram och tillbaka över mattan.
- Flytta aldrig på mattan medan möbler står på den.
- Använd möbeltassar och hjulskydd under soffor och stol/bordsben.
- Använd aldrig borsten när du dammsuger. 
- Dammsug alltid mattor med lugg i luggens riktning.