Skötselråd Sten

Här hittar du skötselråd med info och tips om hur du vårdar dina stenmöbler på bästa sätt. Hittar du inte det du söker är du självklart varmt välkommen att kontakta oss!

Sten är ett unikt material

Stenskivor är unika som material och alla ser inte exakt likadana ut. Variationer i färg, nyans och struktur kan inte mekaniskt påverkas utan är unikt för varje enskild stenskiva. Små, inre schatteringar och sprickbildningar finns därför naturligt i vissa stensorter. 

Dessa naturliga yttringar är inte defekter utan unika drag som är utmärkande för produkten och utgör inte grund för reklamation. Exempel på sådana yttringar är:

• Ansamlingar av granitkorn. Framträder ofta som svarta, vita eller transparenta fläckar i finkornig granit.
• Naturlig sprickbildning i stenens yta.
• Luftbubblor i stenen från tiden då den bildades. Framträder ofta som små vita prickar eller ihåligheter. Vanligast förekommande i marmor.
• Att delar av en polerad yta kan se matt ut. Det beror på att viss glimmer inte tar åt sig vid polering då den är för porös.
• Att ådring i marmor inte alltid ger samma grad av polering. Det beror på att hårdhetsgraden varierar mellan sten och åder.

Marmor och kalksten

Marmor och kalksten är så kallade sedimentära och basiska stensorter som är relativt mjuka och porösa jämfört med andra stensorter. De är därför känsliga för både missfärgningar och repor vid användning. Man bör vara särskilt försiktig med ämnen som innehåller syror som vin, ättika, vinäger och fruktjuicer då dessa kan orsaka frätskador. Även te, kaffe och andra färgade vätskor kan lätt orsaka fläckar på stenytan. Då både marmor och kalksten är naturmaterial så är det viktigt att vara medveten om att dessa kan variera i utseende.

Granit

Granit är ett hårt och kompakt material. Trots hög tålighet kan stenen spricka eller fläckas vid felaktig användning. 

Skötsel

Behandla stenen innan användning genom att olja in den. Använd en pensel eller en bit papper och stryk skivan med ett tunt lager olja. Låt dra i cirka 5-10 timmar. Upprepa behandlingen om stenen upplevs väldigt torr. Överflödig olja torkas upp med hushållspapper eller trasa. Olja ger stenen en impregnering och ett förbättrat skydd mot fläckar och missfärgningar. Beh

Daglig vård

Vid daglig rengöring så rekommenderar vi att man använder milda medel som såpa eller allrengöringsmedel. OBS Läs alltid på etiketten på allrengöringsmedel om innehållet är skadligt för marmor/natursten.

Fläckborttagning

Medel att använda vid en kraftigt nedsmutsad yta eller om stenen blivit missfärgad. Ha som regel att först börja med det mildast möjliga:

-Fönsterputs (alkohol)

-T-röd (alkohol)

-Bensin (kemiskt ren från bygghandel)

-Aceton (ej nagellacksremover)

-Thinner (cellulosaförtunning)

OBS! Använd inte klorin eller kaustiksoda

Do's & Don'ts för marmor och natursten:

- Rengör spill omedelbart för att minimera skador på din sten.
- Använd underlägg under varma rätter och köksredskap.
- Använd underlägg under porslin, keramik, silver och andra föremål som kan repa stenens yta.
- Använd underlägg under glas, särskilt om de innehåller alkohol eller citrusjuice.
- Vänta inte med att rensa upp spill på sten.
- Använd inte rengöringsmedel som innehåller syra, t.ex. badrumsrengöring.
- Använd inte ättika, blekmedel, ammoniak eller andra rengöringsmedel för allmänt bruk.
- Använd inte alkaliska rengöringsmedel som inte är speciellt utformade för sten.
- Använd inte skurpulver och slipmedel eftersom de kommer att repa ytan.