Skötselråd Trä

Här hittar du skötselråd med info och tips om hur du vårdar dina trämöbler på bästa sätt. Hittar du inte det du söker är du självklart varmt välkommen att kontakta oss!

Trä är ett naturmaterial och alla trämöbler är unika. Ådringar och kvistar är en naturlig del av träet och det finns därför inte två trämöbler som är exakt likadana. Detta är alltså inte ett produktfel.


Ek

Ett av våra mest populära träslag är ek, då det både finns ett stort utbud och efterfrågan. Ekmöbler har oftast många fler ytbehandlingar än andra träsorter, det kan behandlas exempelvis med olja, såpa, bets eller lack. Ek är även ett hållbart träslag, ofta beroende på deras motståndskraft mot fukt, och en ekmöbel kan leva vidare i flera generationer - förutsatt att man vårdar och underhåller sin möbel på rätt sätt. 

Ask

Ask är även det ett populärt träslag tack vare sin naturligt ljusa ton. Som vi skrev om träslaget ek passar även ask bra med de allra flesta ytbehandlingar framförallt spår och klarlack men även bets och lackfärger. 

Valnöt

Valnöt är ett starkt och hållbart träslag, som också är väldigt vackert med exklusiv känsla. Möbler i valnöt ligger oftast i den högre priskategorin och speciellt om det är massivt trä. Därför används ofta fanér för att uppnå samma vackra utseende men till ett inte lika högt pris. Till valnötsmöbler används ofta inte någon annan ytbehandling än klarlack och olja, just för att man vill åt det naturliga utseende som valnötsmöbler har. Observera att europeisk valnöt är extra känsliga och bör användas varsamt för att behålla det vackra utseendet. 

Teak

Teak är ett träslag som oftast används till utemöbler, då det är slitstarkt och hållbart. Men det kan vara lika vackert att använda inomhus. Precis som valnöt gör sig träslaget bäst med olja eller klarlack.
Tips: Då teak är något av en miljöbov på grund av hög efterfrågan av konsumenter men en allt mindre tillgänglighet i naturliga skogar, tipsar vi om att välja odlad teak från hållbara skogsbruk.

Massivt trä vs träfanér?

Massivt trä är oftast det bästa valet när det gäller trämöbler, speciellt bord. Materialet ger nämligen en robust och hållbar konstruktion av hög kvalitet. Träfanér är däremot ett tunt lager av trä som kan limmas på ett annat material. Estetiskt sett är det ingen större skillnad på massivt trä och fanér då det blir ett lika vackert utseende, men skillnaden (och även en nackdel) med fanér är att varje skikt sällan är mer än någon millimeter tjockt och gör materialet mycket känsligare mot repor. Då speciellt när det gäller matbord. 
Träfanér i möbler så som fåtöljer, stolar eller hyllor är det inte riktigt lika känsligt då de inte utsätts för samma påfrestningar som ett bord kan göra. 

Skötsel

Trämöbler påverkas av förändringar i luftfuktigheten. På sommaren kan träet svälla för att sedan dra ihop sig igen på vintern när inomhusklimatet blir torrare. Om luftfuktigheten blir för låg kan detta göra att träet spricker. Detta är inte ett fel i träet utan en naturlig reaktion från ett levande material. Trä förändras ständigt, vilket gör att dess färg och struktur ändras under möbelns hela livslängd. Skruvar och delar bör därför justeras regelbundet.

Massivt obehandlat trä bör kunna “andas”, så att det kan anpassa sig efter luftfuktigheten i rummet. Täck aldrig över möbler av massivt trä med lufttätt material som exempelvis plast eller vaxduk mer än tolv timmar i taget. Om träet inte kan andas spricker det.

Trä är känsligt mot fukt, värme och solljus. Skydda alltid trämöbler mot värme från grytor, element etc. och använd aldrig inomhusmöbler i trädgården eller på terrassen. Behandla din trämöbel med naturligt trävax eller träolja för att bevara den naturliga skönheten samt motverka sprickor etc.

Daglig vård och fläckborttagning

Trä är som sagt känsligt mot fukt, värme och solljus. Vatten bör bara användas i små mängder. Torka genast upp om du råkar spilla och använd en hårt urvriden trasa för att torka av möbeln. Använd inte rengöringsmedel om detta inte är särskilt anpassat för trä. Oberoende av ytbehandling bör man alltid använda glasunderlägg på trämöbler då ringar från glas är den mest förekommande typen av fläckar. För att minimera risken för bestående fläckar är det viktigt att alltid ta bort spilld mat eller vätska omedelbart. Beroende på vilken ytbehandling möbeln har kan man i de flesta fall enkelt torka av med en fuktig trasa. 

Do's & Don'ts för träslag:

- Rengör spill omedelbart för att minimera skador på din trämöbel.
- Använd underlägg under varma rätter och köksredskap.
- Använd underlägg under porslin, keramik, silver och andra föremål som kan repa ytan på trämöbeln.
- Använd underlägg under glas.
- Håll din möbel på ett avstånd från element, värmekällor och solljus.
- Dammtorka regelbundet.
- Vänta inte med att rensa upp spill på din trämöbel.
- Använd inte rengöringsmedel som inte är anpassat för trä. 
- Täck inte över en trämöbel med lufttätt material i mer än 12 timmar.
- Använd inte dina inomhusmöbler utomhus.